Friday, April 22, 2011

Ketam


Dekat dengan rumah kami、Shimonoseki ada satu pasar basah yang besar (唐戸市場). Di sini ada jual sayur, ikan, udang, ketam dan macam-macam khazanah laut. Kalau pergi pagi sabtu, 8 pagi sampai 3 petang, tersangatlah ramainya orang sebab sushi dan sashimi ada di jual dengan harga yang murah. Fresh lagi.

Gambar kat atas nih, gambar ketam (毛蟹)yang diseliputi dengan serbuk kayu. Semua ketam tak diikat dan tak bergerak. Tapi sebenarnya masih hidup. Harga seekor 2500yen. Agak mahal sebab belum musim ketam di sini. Kalau sesiapa nak makan ketam merah sebesar muka budak, bolehlah ke Hokkaido, pulau di sebelah utara Jepun. 

3 comments:

  1. mmg puas makan ketam hari hari masa gi hokkaido.. iiiinaaaaaaa...

    sushi & sashimi fresh yg murah...? bestttnyerrr!!

    ReplyDelete
  2. haha.. budak jepun kalau tak suka makan kani, sushi and sashimi memang tak boleh duduk lama2 kat Jepun la kan...

    ReplyDelete
  3. hi.. saya pelajar dr korea.. rancang nk pegi hokkaido semata mata utk makan ketam.. nk tnye bile musim ketam ni ye?

    ReplyDelete