Tak berselera nak makan nasi dan malas betul nak defrostkan ayam serta daging, terutamanya musim sejuk nih. Haziq dan Hazim pun kurang suka makan ayam dan daging. Tapi kalau ikan memang diaorang makan banyak. Tapi beberapa hari lepas pening fikir nak masak apa. Sempat keluarkan "asari" (sejenis kupang) dari peti ais. Asyik masak spaghetti letak tomato tapi kali nih, buat style Japanese. Guna serbuk "katsuo" (sejenis ikan) dan masukkan "wakame"(rumpai laut) serta masukkan "asari" tadi. Disebabkan Haziq dan Hazim kurang gemar makan tomato, potong kecil-kecil dan masukkan akhir sekali. Adalah sikit warna merah tomato tapi rasa tak macam tomato. Bila ada kuah sikit dalam spaghetti, barulah Haziq dan Hazim laju makan. Diaorang nih dah lidah Jepun agaknya jadi bila ada rasa "katsuo", barulah berselera nak makan. Kalau nampak merah macam sambal, mesti diaorang reject sebab takut pedas. Cuma Hazim berani cuba makan pedas. Tapi lepas tuh minum air bergelas-gelas:))
asari tu kupang ker?memula tadi aku nama orang ;)
ReplyDeleteHaah. Asari tuh kupang.. Hehe. Cam nama orang ya:)
ReplyDelete