Tuesday, November 10, 2009

Teh

Jepun terkenal dengan upacara menghidang teh hijau (抹茶) kepada tetamu. Pernah juga melihat cara membuat teh hijau dari awal hingga akhir. Begitu tertib dan teratur. Sejak akhir-akhir ini, ramai yang memilih untuk belajar menghidang teh hijau sebagai cara untuk menghilangkan tekanan perasaan.

ABC Jepun yang diletak maccha (teh hijau) di atasnya. Gerun tengok!..
Via Ameba GG

Hari ini waktu ambil Haziq, dia sibuk cerita yang waktu kelas bahasa Jepun, mereka ke rumah cikgu lain untuk melihat upacara membuat dan menghidangkan teh hijau kepada tetamu. Bila tanya Haziq minum tak teh hijau?. Kata dia "飲んだよ。だけど、まずかった!"(minum tapi tak sedap). Kata dia lagi, rasanya macam ikan dan bau pula tak best.....huhu...Kecil-kecil dah kena minum teh hijau yang amatlah pahit.

No comments:

Post a Comment