Semalam dinner nak buat udang goreng cam makan kat kedai sushi. Cari dalam website takde resepi udang salut bijan.. Tengok2 belakang plastik pembungkus bijan tuh ada resepi.. So nak share sket...
Bahan-bahan:
12 ekor udang yang dibuang kulit kecuali bahagian ekor
garam dan pepper utk digaul dengan udang
tepung gandum
telur
bijan putih yang ditumbuk sikit
minyak utk mengoreng
Cara-caranya:
1) Gaul udang dengan garam dan pepper.
2) Balut udang dengan tepung, telur yang dipukul terlebih dahulu dan akhir sekali bijan menurut turutan.
3) Goreng dalam minyak yang sederhana panas.
4) Hidangkan dengan mayonis/sos dan salad.1) Gaul udang dengan garam dan pepper.
2) Balut udang dengan tepung, telur yang dipukul terlebih dahulu dan akhir sekali bijan menurut turutan.
3) Goreng dalam minyak yang sederhana panas.
Khasiat bijan:
Untuk menguatkan badan. Ia baik utk hati dan limpa serta sesuai diamalkan utk mereka yang mengalami masalah kekurangan darah..
sumber: http://pkukmweb.ukm.my/~ahmad/tugasan/s2_99/a67827.htm
p/s rupa tak cantik, tak hias pun ngan salad ker....
No comments:
Post a Comment